Az ókori Babilónia

Üdvözlök mindenkit! Ma egy izgalmas utazásra hívunk titeket, amely során visszarepülünk az időben, egészen az ókori Babilóniáig. Ez a város nem csak a történelem egyik legnagyobb birodalmának a központja volt, hanem a világ egyik legelső jogi kódexének, a Hammurapi törvénykönyvnek a szülőhelye is. Készen álltok a felfedezésre? 
Akkor kezdjük is!
Az ókori Babilónia:
Babilónia egy ősi akkád nyelvű állam volt, amely az akkád dinasztia bukása után, Krisztus-előtt 2300 körül jött létre a mai Irak területén. Az Akkád Birodalom kettévált Asszíriára északon és Babilóniára délen. Több mint két évezreden keresztül Babilónia volt a Mezopotámiai civilizáció központja.
Babilónia fekvése és történelme:
Babilónia városa Bagdadtól mintegy 80 kilométerre délre, az Eufrátesz folyó mentén helyezkedett el a mai Irak területén. A várost az ősi akkád nyelvű népek alapították Krisztus-előtt 2300 körül. Babilónia jelentős katonai hatalommá vált az amorita király, Hammurapi uralkodása alatt, aki Krisztus-előtt 1792-től 1750-ig uralkodott.
Hammurapi és a Babilóniai Birodalom:
Hammurapi számos szomszédos városállamot meghódított, és nagy részét az egységes babilóniai uralom alá hozta, ezzel létrehozva a Babilóniai Birodalmat. Hammurapi gazdag, erős és befolyásos várost hozott létre Babilóniából. Ő alkotta meg a világ egyik legkorábbi és legteljesebb írott jogi kódexét, a Hammurapi törvénykönyvet, amely segített Babilóniának felülmúlni a régió többi városát
A Neo-Babilóniai Birodalom:
Egy új királysor hozta létre a Neo-Babilóniai Birodalmat, amely Krisztus-előtt 626-tól 539-ig tartott. A Neo-Babilóniai Birodalom a világ legnagyobb államává vált, miután legyőzte az asszírokat Ninivében Krisztus-előtt 612-ben. A Neo-Babilóniai Birodalom kultúrális reneszánszát élte a Közel-Keleten.

Babilónia művészete és kultúrája:
Babilónia nem csak a történelem és a politika terén volt jelentős, hanem a művészet és a kultúra terén is hatalmas hatással volt a világra. A babilóniaiak számos lenyűgöző műalkotást hagytak hátra, amelyek közül sokat ma is megcsodálhatunk a világ múzeumaiban. Ezek közé tartoznak a különböző szobrok, táblák és domborművek.

A babilóniai művészet jellemzői:
A babilóniai művészet legjellemzőbb elemei a kőből és agyagból készült tárgyak voltak. Ezek közé tartoznak a cuneiform táblák, amelyek a világ első ismert írott kommunikációját képviselik. A cuneiform írás nem tekinthető nyelvnek, mivel kevesebb mint 1000 karakterből állt, és ezeket a karaktereket számviteli, adminisztratív és üzleti célokra használták. Az emberek különböző képzettségi szintjei használhatták, és az átlagos emberek leveleket írtak vele, szervezték üzleti ügyeiket, és dokumentálták a mindennapi eseményeket, mint például az asztrológiai események.

Babilóniai találmányok:
A babilóniaiak számos fontos találmányt hagytak hátra, amelyek nagyban hozzájárultak a civilizáció fejlődéséhez. Ezek közé tartozik a kerék, a harci szekér és a vitorlás hajó, valamint az első ismert térkép, amelyet agyagtáblára véstek. Ezen kívül a babilóniaiak fejlesztették ki a legprimitívebb eke formáját, a kőkapát, amelyet a talaj fellazítására használtak a vetés előtt.

Babilónia matematikai és csillagászati központ volt: 
Babilónia jelentős szerepet játszott a korai matematika és csillagászat fejlődésében. A babilóniaiak egyedülálló számrendszerükkel, amely a 60-as szám köré épült, hozzájárultak a mai mértékegységek kialakulásához. Ezért osztjuk az órát 60 percre, a percet 60 másodpercre, és ezért mondjuk, hogy egy körben 360 fok van.
A függőkertek: 
Nebukadnezár II. építette a híres függőkertet királynőjének, hogy emlékeztesse őt szülőföldje dombjaira és mezőire. A kert 23 méter magas volt, és számos teraszos platformból állt, amelyeket gyönyörű fák, növények és virágok borítottak. A "függőkert" nevet a görög "kremastós" szóból származtatják, ami az irodalomban "felakasztott" jelentésű. A kertet a világ hét csodájának egyikének ismerték el, és bemutatja a babilóniai építészek rendkívüli mérnöki képességeit. Azt gondolják, hogy a kertet a második században egy földrengés pusztította el.
Hammurapi törvénykönyve: 
Hammurapi hatalmas és ambiciózus uralkodó volt, aki alatt Babilónia gyorsan növekedett. Hammurapi több mint 200 írott szabályt és rendelkezést tartalmazó kódexet hozott létre, amely lefedte a föld, az ingatlan, az ipar, a mezőgazdaság stb. kérdéseit. A kódexet agyagtáblákra és magas, kőoszlopokra írták. A szabályok specifikusak és szigorúak voltak, és irányelveként szolgáltak a legtöbb mindennapi tevékenységhez és helyzethez. A kódex az "szemért szemet, fogért fogat" elvén alapult, és lefektette a világ sok jogrendszerének alapjait. A törvényeket bírák, vagy amelu, hajtották végre, akik a társadalom felső osztályából kerültek ki.

Reméljük, hogy élveztétek ezt az utazást az ókori Babilóniába! A történelem tele van izgalmas és lenyűgöző történetekkel, mint amilyen Babilónia története is. Köszönjük, hogy velünk tartottatok, és reméljük, hogy hamarosan újra találkozunk egy másik történelmi kaland során!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük