Hogyan üljünk nyilvános WC-n higiénikusan?

Sokan kerüljük a nyilvános vécéket, mert attól tartunk, hogy fertőzéseket kaphatunk tőlük. Ha mégis rákényszerülünk, hogy használjuk őket, akkor próbáljuk megóvni magunkat a lehetséges kórokozóktól. Néhányan úgy vélik, hogy a legjobb megoldás, ha a vécéülőkét vécépapírral bevonjuk, mielőtt ráülünk. Mások inkább a levegőben lógnak, és nem érintik meg az ülőkét. Vannak azonban, akik bátran ráülnek a nyilvános vécére, és nem aggódnak a baktériumok miatt. De vajon melyik stratégia a helyes? És egyáltalán, mennyire veszélyes a nyilvános vécé?

A tudományos kutatások szerint a nyilvános vécédeszkák nem olyan fertőzőek, mint amilyennek tűnnek. Bár tele vannak baktériumokkal, ezek többsége ártalmatlan, vagy csak akkor okozhatnak betegséget, ha a bőr sérült, vagy a nyálkahártyával érintkeznek. Ezért fontosabb, hogy alaposan mossunk kezet vécézés után, és ne nyúljunk a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz, mielőtt megtisztítanánk a kezünket. A kilincsek, a csapok és a szappanadagolók sokkal több baktériumot hordoznak, mint az ülőkék, és ezeket mind megérintjük, amikor elhagyjuk a mellékhelyiséget.

A vécépapírral való takargatás sem nyújt valódi védelmet, hiszen a papír átereszti a baktériumokat, és ráadásul a vécéhúzás során a levegőbe kerülő vízcseppek is szennyezhetik. A guggolás sem feltétlenül egészségesebb, mint a ráülés, sőt, akár izomfájdalmat vagy sérülést is okozhat, ha nem vagyunk elég ügyesek. A legjobb, ha egyszerűen ráülünk a vécére, ha az tiszta és száraz, és nem foglalkozunk a baktériumokkal. A nyilvános vécédeszkák ugyanis nem jelentenek nagyobb kockázatot, mint a saját otthonunkban lévők, amelyek szintén tele vannak mikrobákkal, de ezek nem ártanak nekünk. Sőt, egyes kutatók szerint a baktériumokkal való érintkezés erősítheti az immunrendszerünket, és segíthet megelőzni az allergiákat és az asztmát.

Tehát ne féljünk a nyilvános vécéktől, hanem használjuk őket bátran, ha szükségünk van rájuk. A legfontosabb, hogy tartsuk be a higiéniai szabályokat, és mossunk kezet szappannal és vízzel, mielőtt elhagynánk a mellékhelyiséget. Így nemcsak magunkat, hanem másokat is megvédhetünk a fertőzésektől.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük