Világvége jóslatok 9. rész! Tichonius

A keresztény hit egyik legfontosabb és legtitokzatosabb tanítása Jézus visszatérése, amelyet a Biblia több helyen is megjövendöl. A keresztények hisznek abban, hogy Jézus Krisztus, aki a kereszthalál és a feltámadás után az Atya jobbjára ment, egyszer majd dicsőségben visszajön a földre, hogy ítélkezzen az élők és a holtak felett, és elhozza az Isten országát. De mikor és hogyan fog ez megtörténni? Erre a kérdésre sokféle választ adtak a keresztények az évszázadok során, és sokan próbálták megfejteni a Jelenések könyvének rejtélyes üzenetét, amely tele van szimbólumokkal és képekkel Jézus második eljöveteléről. 

Egyik ilyen próbálkozás Ticonius (vagy Tichonius) nevéhez fűződik, aki egy 4. századi donatista teológus volt. A donatisták egy afrikai eretnek csoport voltak, akik elutasították azokat a püspököket és papokat, akik a római üldözés alatt megtagadták a hitüket vagy kiadták a szent iratokat. A donatisták azt állították, hogy ők az igaz keresztények maradéka, akiket üldöznek és szenvednek, de akiket Jézus megvált és megkoronáz. Ticonius a Jelenések könyvét úgy magyarázta, hogy Jézus visszatérése 381-re esik, amikor Konstantin császár halála után a római birodalom széthullása várható. Ticonius szerint ez a birodalom az Antikrisztus uralma alatt áll, és Jézus megjelenése véget vet ennek a gonosz hatalomnak. 

Ticonius próféciája azonban nem vált valóra, és Jézus nem tért vissza 381-ben. Ezért Ticonius értelmezését sokan elvetették vagy módosították, de hatása mégis érezhető volt a későbbi keresztény gondolkodásban. Például Szent Ágoston, aki maga is donatista volt fiatal korában, de később megtért, átvette Ticonius néhány gondolatát, de úgy értelmezte a Jelenések könyvét, hogy Jézus visszatérése nem egy konkrét időponthoz kötött, hanem egy folyamat része, amely már elkezdődött Jézus első eljövetelével. Szent Ágoston szerint az Isten országa már jelen van a földön az Egyházban, de még nem teljesedett be teljesen. Ezért a keresztényeknek nem kell aggódniuk az idők jeleiért vagy az Antikrisztus kilétéért, hanem inkább arra kell törekedniük, hogy hűségesen éljenek Isten akarata szerint. 

A mai keresztények között is sokféle nézet van arról, hogy mikor és hogyan fog Jézus visszatérni. Némelyek próbálják megfejteni a Jelenések könyvének titkait, és konkrét eseményeket vagy személyeket társítanak hozzá. Mások inkább úgy gondolják, hogy Jézus visszatérése egy titok marad, amelyre nem lehet felkészülni emberi értelemmel, csak hit által. Mindenesetre a keresztény hit lényege nem a prófécia, hanem a remény. A keresztények hisznek abban, hogy Jézus visszatérése nem pusztulást, hanem üdvösséget hoz azoknak, akik szeretik őt és várnak rá. Ezért a keresztények imádkoznak: „Jöjj el, Uram Jézus!” 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük